regler ved streik

Alt du trenger å vite om
regler ved streik

Regler ved streik

Streik er en form for arbeidskamp der arbeidstakere går sammen for å legge press på arbeidsgiveren for å oppnå bedre lønns- og arbeidsvilkår. Det er viktig å kjenne til reglene som gjelder ved streik, både for arbeidstakerne og arbeidsgiveren.

I Norge reguleres streik av Arbeidsmiljøloven og Hovedavtalen mellom LO og NHO. Ifølge disse reglene må en streik være lovlig varslet, det vil si at den må være godkjent av fagforeningen og arbeidsgiveren må ha fått skriftlig varsel om streiken minst 14 dager i forveien. Dette gir arbeidsgiveren tid til å forberede seg og eventuelt sette inn tiltak for å begrense konsekvensene av streiken.

Under en streik har arbeidstakerne rett til å delta i streiken uten å risikere oppsigelse eller andre sanksjoner fra arbeidsgiveren. Arbeidsgiveren har på sin side rett til å sette inn vikarer for å opprettholde driften, men disse vikarene kan ikke utføre arbeid som er omfattet av streiken.

Det er viktig å huske at streik er en siste utvei i en konflikt mellom arbeidstakerne og arbeidsgiveren, og at det er viktig å forsøke å finne en løsning på konflikten før man går til streik. Streik kan ha alvorlige konsekvenser både for arbeidsgiveren og arbeidstakerne, og det er derfor viktig å være klar over reglene som gjelder ved streik.

I Norge er det også etablert en egen tvisteløsningsordning, nemlig Riksmekleren, som kan bistå partene i å finne en løsning på konflikten før det blir nødvendig med streik. Dette er et viktig verktøy for å unngå konflikter og sikre en god dialog mellom arbeidstakerne og arbeidsgiveren.

I sum er det viktig å kjenne til reglene som gjelder ved streik, både for arbeidstakerne og arbeidsgiveren. Ved å følge disse reglene kan man bidra til å sikre en ryddig og rettferdig prosess ved en eventuell streik, og dermed unngå unødvendige konflikter og konsekvenser for begge parter.

Responses

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *